Co je to kabriolet: Symbol svobody na čtyřech kolech a jeho varianty

Kabriolety mají dlouhou historii sahající až k počátkům automobilismu. První vozidla s vlastním pohonem byla velmi podobná otevřeným vozům, ale moderní kabriolety, jak je známe dnes, začaly vznikat až v první polovině 20. století. Dnes jsou kabriolety oblíbené pro svůj sportovní vzhled a pocit svobody, který při jízdě poskytují.

Definice kabrioletu

Kabriolet je typ automobilu, který nabízí jedinečný zážitek z jízdy pod širým nebem. Jedná se o vozidlo s otevřenou karoserií a sklápěcí střechou, která může být plátěná nebo pevná. Tento design umožňuje řidičům a pasažérům vychutnat si jízdu s větrem ve vlasech a sluncem na tváři.

  • Kabriolet je osobní automobil s otevřenou karoserií a sklápěcí střechou. Tento typ vozidla se vyznačuje možností jízdy bez střechy, což poskytuje jedinečný zážitek z jízdy.
  • Střecha kabrioletu může být vyrobena z různých materiálů, nejčastěji se používá plátno nebo pevné konstrukce z kovu či plastu.
  • Kabriolety jsou obvykle navrženy jako dvoumístné nebo čtyřmístné vozy. Většinou mají dvoje dveře, ale existují i čtyřdveřové varianty.
  • Klíčovým prvkem kabrioletu je mechanismus sklápění střechy. Ten může být ovládán ručně nebo automaticky. Při sklopení se střecha obvykle ukládá do prostoru za zadními sedadly nebo do zavazadlového prostoru.
  • Kabriolety s pevnou skládací střechou se někdy označují jako kupé-kabriolet (CC). Tento typ kombinuje výhody uzavřeného kupé a otevřeného kabrioletu.

Historie kabrioletů

Kabriolety mají bohatou historii sahající až do raných let automobilismu. Jejich vývoj byl ovlivněn technologickým pokrokem, měnícími se trendy v designu a požadavky zákazníků, kteří hledali jedinečný zážitek z jízdy pod širým nebem.

První modely a vývoj

Počátky kabrioletů lze vysledovat až k prvním automobilům na přelomu 19. a 20. století, kdy byly vozy často bez střechy nebo s plátěnými střechami. Prvotní modely měly jednoduché sklápěcí střechy, které poskytovaly základní ochranu před nepříznivým počasím. S rozvojem automobilového průmyslu se postupně začaly objevovat sofistikovanější mechanismy pro skládání střechy.

Ve 30. letech 20. století se začaly objevovat kabriolety s modernějšími mechanismy, které umožňovaly rychlejší a pohodlnější manipulaci se střechou.

Tyto vozy byly oblíbené mezi vyššími vrstvami společnosti, jelikož nabízely styl a prestiž. Ještě více populárními se staly díky automobilovým závodům a filmařům.

Zlatá éra kabrioletů

Za zlatou éru kabrioletů jsou považována 50. a 60. léta 20. století. V této době byly velmi populární, zejména v USA. Automobilky vyráběly ikonické modely s působivým designem a výkonnými motory.

Mezi oblíbené kabriolety této éry patřily například Ford Thunderbird, Chevrolet Corvette, Jaguar E-Type nebo Mercedes-Benz SL.

Kabriolety se staly symbolem svobody, luxusu a stylu. Technologie se vyvíjela, přičemž se zlepšovala jak kvalita materiálů pro střechy, tak i izolace proti hluku a povětrnostním vlivům.

Současnost a trendy

V dnešní době zažívají kabriolety renesanci díky novým technologiím a inovativnímu designu. Moderní kabriolety často využívají pevné skládací střechy, které kombinují výhody otevřeného vozu s bezpečností a komfortem uzavřeného automobilu.

Současné trendy zahrnují:

  • elektrifikaci kabrioletů, včetně elektromobilů jako Tesla Roadster,
  • pokročilé bezpečnostní systémy,
  • lehké materiály pro lepší výkon a úsporu paliva.

Výrobci se zaměřují na vývoj kabrioletů, které splňují přísné emisní normy a zároveň poskytují vzrušující jízdní zážitek. Přestože jejich podíl na trhu není velký, kabriolety si udržují své místo jako symbol svobody a radosti z jízdy.

Konstrukční prvky kabrioletu

Kabriolety se vyznačují několika klíčovými konstrukčními prvky, které je odlišují od běžných automobilů. Tyto prvky zajišťují funkčnost, bezpečnost a estetiku vozidla.

Střecha a její mechanismy

Kabriolety mají skládací střechu, která může být plátěná nebo pevná. Plátěné střechy jsou lehčí a zabírají méně místa, ale poskytují menší izolaci. Pevné střechy, známé jako hardtopy, nabízejí lepší ochranu a izolaci.

Mechanismus střechy je klíčovým prvkem. Moderní kabriolety často využívají elektrické pohony pro snadné ovládání. Některé modely mají plně automatizované systémy, které lze aktivovat jediným tlačítkem.

Bezpečnostní prvky

Bezpečnost je u kabrioletů zásadní vzhledem k absenci pevné střechy. Moderní modely jsou vybaveny systémem ochranných oblouků, které se v případě převrácení automaticky vysunou. Zesílené A-sloupky a speciálně navržený rám karoserie kompenzují chybějící strukturální podporu střechy.

Systémy aktivní bezpečnosti, jako je elektronická kontrola stability (ESP), jsou optimalizovány pro jízdní vlastnosti kabrioletu. Tyto prvky pomáhají udržet stabilitu vozidla za různých jízdních podmínek.

Typy kabrioletů

Existuje několik druhů kabrioletů, které se liší konstrukcí střechy a celkovým designem. Klasický kabriolet má obvykle dvoje dveře a dvoumístný nebo čtyřmístný interiér. Některé modely však nabízejí i čtyřdveřové varianty. Moderní technologie přinesla také tzv. kupé-kabriolety, které kombinují výhody pevné střechy s možností otevřeného interiéru.

Soft-top kabriolety

Soft-top kabriolety mají střechu z textilního materiálu. Tato konstrukce je obvykle lehčí, což může zlepšit dynamiku jízdy. Textilní střechy jsou skládací a rychle se otevírají i zavírají. Hlavní výhody zahrnují nižší pořizovací cenu a snadnější opravy. Údržba však může být náročnější, protože textil je citlivější na povětrnostní podmínky. Mnoho majitelů volí soft-top kabriolety pro jejich tradiční vzhled a pocit svobody. Mezi tento typ kabrioletů patří například Mazda MX-5 nebo Mini Cooper JCW Cabrio.

Hard-top kabriolety

Hard-top kabriolety jsou vybaveny pevným, skládacím střešním systémem, který poskytuje lepší zvukovou izolaci a ochranu proti povětrnostním vlivům. Při uzavření se podobají běžným kupé vozům. Výhody zahrnují lepší bezpečnost a komfort, stejně jako delší životnost střechy. Pevná konstrukce se lépe hodí do chladnějších klimatických podmínek, avšak nevýhodou může být vyšší cena a složitější mechanismus stahování a zavírání střechy. Příkladem je BMW Z4 nebo Mercedes-Benz Cabrio AMG.

Kupé-kabriolet (CC)

Kupé-kabriolet kombinuje prvky kupé a kabrioletu. Tento typ má pevnou skládací střechu, která se automaticky otevírá a zavírá, což umožňuje řidičům snadno přecházet mezi otevřeným a uzavřeným režimem. Tyto vozy nabízejí výhody obou typů, včetně lepší ochrany a komfortu. Zástupcem této kategorie je BMW řady 4 Cabrio.

Roadstery

Roadstery jsou sportovní typ kabrioletů (obvykle se dvěma sedadly), které se zaměřují na výkon. Často jsou vybaveny výkonnými motory a mají nižší hmotnost, což zvyšuje agilitu. Tento styl je oblíbený mezi automobilovými nadšenci pro své dynamické jízdní vlastnosti. Roadstery mívají minimalizovaný design, což přispívá k jejich sportovnímu vzhledu. Mezi typické roadstery patří například Porsche Boxster nebo Mercedes-Benz AMG SL 43.

Spyder

Spyder označuje malé, otevřené sportovní vozy s jednoduchým designem, často bez pevných nebo skládacích střech. Tyto vozy jsou zaměřené na maximální výkon a požitek z jízdy. Příkladem je Ferrari 488 Spider nebo Porsche Spyder 718.

Barchetta

Termín barchetta se používá pro malé otevřené sportovní vozy, které mají charakteristický, jednoduchý a aerodynamický design. Obvykle nemají pevnou střechu, což zajišťuje čistý a vzrušující zážitek z jízdy. Typickým modelem je Fiat Barchetta.

Speedster

Speedster je sportovní typ kabrioletu s nízkým čelním sklem, minimalistickým designem a často bez bočních oken. Tento typ je zaměřen na výkon a sportovní jízdu. Příkladem tohoto typu kabrioletu je Porsche 911 Speedster.

Targa

Targa je specifický typ kabrioletu, který má pevný rám okolo čelního skla a odnímatelný střešní panel nad předními sedadly. Kombinuje výhody uzavřených a otevřených vozů. Typickým modelem je Porsche 911 Targa.

Landaulet

Landaulet je unikátní typ automobilu, kde je pevná střecha nad předními sedadly a zadní část střechy je sklápěcí. Tento design je často používán v luxusních limuzínách. Příkladem je Maybach 62S Landaulet.

Coupé de Ville

Coupé de Ville je historický termín pro vozy, které mají pevnou střechu nad řidičem a otevřenou část nad zadními sedadly. Tento design se v minulosti často využíval u luxusních automobilů. Příkladem je Cadillac Coupé de Ville.

Populární modely kabrioletů

Kabriolety nabízejí jedinečný požitek z jízdy pod otevřeným nebem. Mezi oblíbené modely patří klasické ikony, luxusní vozy i sportovní speciály různých značek a cenových kategorií.

Klasické modely

Mezi nejslavnější klasické kabriolety patří Auburn 851 Speedster z let 1935-1936, který ztělesňuje eleganci meziválečné éry. Dalším ikonickým modelem je Chevrolet Corvette , vyráběný od roku 1953, jehož kabrioletová verze dodává sportovnímu vzhledu na atraktivitě.

Moderní modely

Dnešní trh nabízí širokou škálu moderních kabrioletů. Například Mazda MX-5 Miata je oblíbený pro svou lehkou konstrukci a skvělou ovladatelnost. Naopak luxusní modely jako Porsche 911 Cabriolet kombinují výkon s prestižním designem.

Údržba kabrioletu

Správná údržba kabrioletu je zásadní pro jeho dlouhou životnost a vzhled. Střecha vyžaduje zvláštní péči, a to zejména pokud je plátěná.

Péče o střechu

Plátěné střechy je nutné pravidelně čistit a impregnovat, aby se zajistila jejich odolnost vůči vodě a UV záření. Pevné střechy vyžadují méně údržby, ale je třeba kontrolovat těsnění a mechanismus sklápění.

Údržba interiéru

Kabriolety mohou být náchylnější k opotřebení interiéru vlivem slunečního záření. Použití ochranných povlaků a pravidelná údržba kožených sedadel a čalounění pomohou udržet interiér v dobrém stavu.

Jak zazimovat kabriolet

Zazimování kabrioletu je zásadní pro jeho dlouhou životnost a zachování vzhledu. Než vůz uložíte na zimu, důkladně ho umyjte a vyleštěte, abyste odstranili nečistoty a ochránili lak. Střecha, ať už plátěná nebo pevná, by měla být řádně vyčištěna a naimpregnována, aby byla chráněna před vlhkostí a UV zářením. Doplnění paliva a přidání stabilizátoru zabrání usazeninám. Nezapomeňte také na údržbu interiéru: čalounění ošetřete ochrannými prostředky a zkontrolujte těsnění. V neposlední řadě je vhodné umístit kabriolet do suchého a dobře větraného prostoru (ideálně pod plachtu), aby se minimalizovalo riziko poškození. Takto připravený kabriolet vám na jaře opět přinese radost z jízdy pod širým nebem.

Budoucnost kabrioletů

Kabriolety představují fascinující spojení elegance, výkonu a nezapomenutelného zážitku z jízdy. Tyto automobily, s větrem ve vlasech a sluncem na tváři, dokážou vzbudit v řidičích pocit svobody, který je obtížné najít jinde. I když absence pevné střechy přináší určité výzvy, jako jsou například nároky na údržbu a ochranu interiéru, kabriolety si i nadále zachovávají své postavení na automobilovém trhu jako symbol radosti a životního stylu.

Díky neustálému pokroku v technologiích a inovacích v designu se tyto vozy přizpůsobují moderním požadavkům a trendům, čímž si zajišťují svou atraktivitu i pro budoucí generace. Ať už jde o nové materiály, pokročilé bezpečnostní systémy nebo ekologičtější pohony, kabriolety jsou připravené čelit výzvám, které přináší současný svět. Proto se můžeme těšit na to, že i v nadcházejících letech budou kabriolety i nadále vynikat jako jedinečné vozy, které nabízejí nejen vzrušení z jízdy, ale také pocit svobody a nezávislosti.

Užijte si nezapomenutelný zážitek z jízdy v kabrioletu. Rezervujte si svůj vysněný vůz a zažijte svobodu, kterou vám může nabídnout jen otevřená střecha.